Poradna NUTRIVIA ukončila k 1.1.2014 svoji činnost:
- za 7 let v ní několik stovek lidí zhublo několik tun tuku
- stránky naší bývalé poradny necháváme na internetu volně ke čtení:
- jako inspiraci a zdroj informací pro kohokoliv, kdo sem zabloudí
- jako záznam našich zkušeností se zdravým hubnutím
- jako důkaz, že to jde bez "zázračných metod"
- jako svědectví o práci, která nás bavila
Děkujeme všem spolupracovníkům, partnerům i klientům.
Význam bílkovin
Mgr. Vlastimil Chadim
Lidský organismus potřebuje ke svému provozu energii. Tu získáváme z požitých potravin a nápojů. Každé jídlo přináší s sebou tři důležité živiny. Jednou z nich jsou bílkoviny. Bílkoviny, nebo-li proteiny, mají mnoho funkcí v těle. V následujícím přehledu najdete důležité informace o bílkovinách, které vám zabezpečí bezpečné a kvalitní snižování nadváhy.
Bílkoviny:
- jsou naprosto nezbytné pro lidský organismus (podílí se na výstavbě a opravách tělesných tkání, na funkci enzymů, hormonů, regulačních látek, imunitě…)
- bílkoviny po svém rozložení poskytují 4 kcal (17 kJ) z 1 gramu. Neměli by však sloužit jako primárním zdroj energie – tím jsou sacharidy a tuky. V krizových situacích (mimo jiné při hubnutí) však velice často poskytují bílkoviny při svém rozpadu nezbytné kalorie nutné pro chod těla
- bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin (základní kameny, ze kterých se bílkoviny staví) do podoby dlouhých řetězců
- 8-10 aminokyselin si lidský organismus nedovede vytvořit, nazýváme je esenciální (nepostradatelné) a musíme je přijímat potravou
- ostatní aminokyseliny jsou neesenciální (postradatelné), tělo si je umí vytvořit samo
- po konzumaci bílkovin výrazně stoupá klidový energetický výdej – „nastartují metabolismus“ – tělo má vyšší spotřebu energie v klidu a proto dostatečné množství bílkovin v redukčním jídelníčku zabraňuje snižování klidového energetického výdeje
- mají dlouhodobý sytící efekt – není po nich brzo hlad, zpomalují rychlost vstřebávání sacharidů – snižují glykemickou nálož jídla
O bílkovinách při redukci hubnutí si můžete přečíst v článku Bílkoviny při hubnutí.