Poradna NUTRIVIA ukončila k 1.1.2014 svoji činnost:
- za 7 let v ní několik stovek lidí zhublo několik tun tuku
- stránky naší bývalé poradny necháváme na internetu volně ke čtení:
- jako inspiraci a zdroj informací pro kohokoliv, kdo sem zabloudí
- jako záznam našich zkušeností se zdravým hubnutím
- jako důkaz, že to jde bez "zázračných metod"
- jako svědectví o práci, která nás bavila
Děkujeme všem spolupracovníkům, partnerům i klientům.
Jaká je ideální váha ?
Mgr. Vlastimil Chadim
Odpovědět na tuto otázku je i není jednoduché. Existují obecné formulky, podle kterých se dá vypočítat ideální hmotnost jedince. Například známý Brockův index říká, že bychom měli v dospělosti vážit tolik, kolik měříme mínus 100. Ženy by si měly od tohoto výsledku odečíst asi 10%, muži mohou dokonce i 10% přičíst. Velice často pro rychlou orientaci užíváme Queteletův index tělesné hmotnosti BMI. Při výpočtu BMI vycházíme opět z tělesné výšky a celkové hmotnosti (BMI = kg/m2). Optimální rozmezí BMI pro ženy leží mezi hodnotami 18,5-24, u mužů 20-25. Má-li žena 60 kg a měří 165 cm, vyjde nám BMI 22,05 a vše je v pořádku. Bohužel však BMI nedokáže zhodnotit „kvalitu“ hmotnosti. Podle indexu tělesné hmotnosti nepoznáme čím jsou celkové kilogramy vytvořeny. Většina lidí má zvýšenou hmotnost díky vysokém množství tělesného tuku. V těchto případech se dá podle BMI orientovat.
Ovšem u některých jedinců (typicky u sportovců silových disciplín) nelze při výpočtu ideální váhy BMI používat. Takový kulturista před soutěží, který má 110 kg a měří 180 cm, dosahuje BMI 33,95 a měl by být zařazen do oblasti obezita I. stupně. Rozhodně se však o obezitu v tomto případě nemůže jednat. Při určení procenta tělesného tuku (např. pomocí bioelektrické impedance - nejpřesnější z používaných přístrojů je BODYSTAT) zjistíme, že se pohybuje někde kolem 5%. Přitom optimální rozmezí pro muže mladšího věku se udává mezi 8-20%. Takovýchto případů, kdy se nedá BMI při určování ideální hmotnosti užít je spíše poskrovnu.
NÁPADITÝ DÁREK - POUKÁZKA NA NAŠE SLUŽBY
DARUJTE ZDRAVÍ - NEBO SI HO NECHTE NADĚLIT
- 1. BODYSTAT .......................................................................................300,- Kč
- 2. BODYSTAT + NUTRIČNÍ KONZULTACE (60 minut)...............1000,- Kč
- 3. JÍDELNÍČEK START......................................................................2980,- Kč
- 4. JÍDELNÍČEK POD KONTROLOU................................................4480,- Kč
- 5. E-KURZ - HUBNUTÍ PŘES INTERNET......................................4980,- Kč
- 6. ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ....................................................................3980,- Kč
- užitečný dárek
- poukázky k osobnímu odběru v recepci
- možné i zaslání poukázky na dobírku
- platba možná převodem - odběr lze domluvit individuálně
...volejte na 734 449 115
Na druhou stranu jsou i opačné případy. Často se může člověk nacházet v „optimálním“ rozmezí BMI a přesto je jeho množství tuku v těle již zvýšené. Dle poměru váhy ku výšce vyjde BMI u ženy například 23, takže na první pohled je vše OK. Po určení množství tuku v těle však zjistíme, že tuková tkáň tvoří více než 30% hmotnosti těla a musíme pak označit takového jedince za obézního. Co je příčinou toho, že BMI je pěkně v normě, ale tuk přesto přesahuje rizikové hodnoty? Je to nízké zastoupení svalové hmoty. Náš současný sedavý způsob života nám neumožní budovat nebo aspoň udržovat optimální množství kosterního svalstva. Jelikož tuk je lehký (má v sobě asi jen 15% vody), nemusí se zmnožení tukové tkáně na celkové hmotnosti až tolik projevit. Naopak přibereme-li svalovinu, která je velice těžká (svalové buňky obsahují přes 75% vody), jdou kilogramy jednoznačně nahoru.
Problém ideální váhy můžeme shrnout takto - ideální váha je údaj velmi individuální, má na něj vliv mimo jiné i stavba těla a genetika. Orientačně se dá určit pomocí BMI, více nám však o složení těla a o tom zda máme ideální váhu řeknou přístroje, které měří složení těla. Nejpřesnější z běžně dostupných metod je měření na BODYSTATU. Ovšem pozor - i data z BODYSTATU mohou být zavádějící a proto by je vždy měl hodnotit odborník - dietolog. Rozhodně nedoporučujeme snažit se za každou cenu vtěsnat do nějakých škatulek - pokud si nejste jistí, vyhledejte raději pomoc odborníků - možná ušetřite čas i peníze.