Nutrivia - dietologické poradenství

Poradna NUTRIVIA ukončila k 1.1.2014 svoji činnost:

  • za 7 let v ní několik stovek lidí zhublo několik tun tuku
  • stránky naší bývalé poradny necháváme na internetu volně ke čtení:
    • jako inspiraci a zdroj informací pro kohokoliv, kdo sem zabloudí
    • jako záznam našich zkušeností se zdravým hubnutím
    • jako důkaz, že to jde bez "zázračných metod"
    • jako svědectví o práci, která nás bavila

Děkujeme všem spolupracovníkům, partnerům i klientům.

Nejúčinnější hubnutí

MUDr. Filip Hudeček

 

Reklamy na „stoprocentně účinné, zaručené a ověřené“ hubnutí se na nás valí ze všech médií. Ale je to pravda? Čemu se dá věřit? Jaký postup je opravdu vědecky ověřený? A existuje vůbec způsob, jak metody hubnutí hodnotit a porovnávat?

Současná medicína je velmi složitá, ale zároveň se lékaři stále ještě dost často spoléhají na postupy, o kterých se, lidově řečeno, "ví, že fungují". Takovým poznatkům a postupům se v medicíně odborně říká empirické. Snahou vědců a lékařů je samozřejmě nalézt důkazy pro tyto empirické postupy. Pokud takové důkazy najdeme, nemluvíme už o medicíně empirické, ale o medicíně založené na důkazech (angl. evidence based medicine).

Jak jsme na tom s důkazy u hubnutí? Víme, že dosáhnout úbytku hmotnosti a zejména tento úbytek udržet je velmi složité. Švédští lékaři K. Elfhag a S. Rossner ze Stockholmské Univerzitní nemocnice publikovali před rokem v odborném časopise Obesity Reviews přehledový článek, který se nazýval "Kdo uspěje při redukci hmotnosti? Přehled faktorů, které jsou spojeny s trvalým úbytkem hmotnosti a faktorů, které přispívají k neúspěchu".

Autoři prozkoumali veškerou publikovanou odbornou literaturu na toto téma a nalezli několik faktorů, které vedou buď k úspěchu a nebo k neúspěchu. Za úspěch se přitom považuje pokud pacient dokáže zhubnout a svoji váhu udržet alespoň 6 měsíců. K čemu švédští obezitologové při svém bádání dospěli?

Úspěšná dlouhodobá redukce je spojena s těmito faktory:

  • větší zhubnutí na úvod redukčního programu (= dobrý start)
  • stanovení vlastního reálného cíle
  • aktivní životní styl s dostatkem pohybu
  • pravidelný stravovací rytmus se snídání a vhodnou skladbou stravy
  • dobrá kontrola nad „záchvaty přejídání“
  • dobrá vlastní kontrola chování při jídle
  • vnitřní motivace pro zhubnutí
  • podpora okolí
  • lepší schopnost zvládat běžné životní stresy
  • pocit zodpovědnosti a celkově vyšší psychická odolnost a stabilita

Zde jsou naopak rizikové faktory, které jsou spojeny s neúspěchem při udržení hmotnosti:

  • opakované neúspěšné pokusy o zhubnutí, kdy váha "lítá" nahoru a dolů – tzv. jo-jo efekt
  • narušený vztah k jídlu se "záchvaty přejídání"
  • větší pocit hladu
  • jídlo jako kompenzace negativních emocí a stresu
  • pasivnější typ osobnosti

Takže se nespoléhejme na žádné „zázračné“ metody. Raději vyhledejme služby odborníků, kteří nám pomohou zvětšit naši šanci na trvalý úspěch.

Zpět na přehled článků

 

Copyright 2006-2013 © NUTRIVIA Veškerý materiál (textový i obrazový), publikovaný na těchto webových stránkách lze použít pouze s písemným souhlasem autora či vlastníka. NUTRIVIA s.r.o., Bulharská 37, 612 00 Brno, e-mail: info@nutrivia.cz