Poradna NUTRIVIA ukončila k 1.1.2014 svoji činnost:
- za 7 let v ní několik stovek lidí zhublo několik tun tuku
- stránky naší bývalé poradny necháváme na internetu volně ke čtení:
- jako inspiraci a zdroj informací pro kohokoliv, kdo sem zabloudí
- jako záznam našich zkušeností se zdravým hubnutím
- jako důkaz, že to jde bez "zázračných metod"
- jako svědectví o práci, která nás bavila
Děkujeme všem spolupracovníkům, partnerům i klientům.
Sacharidy – základní informace a rozdělení
Mgr. Vlastimil Chadim
Sacharidy, cukry, škroby, karbohydráty, uhlohydráty, glycidy, uhlovodany…, pod těmito všemi názvy najdeme živinu, jež tvoří (většinou) největší část našeho jídelníčku.
Sacharidy můžeme rozdělit na stravitelné a nestravitelné (vláknina-viz samostatný článek o vláknině). Stravitelné sacharidy členíme na jednoduché a složité.
Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
- glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
- fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
- galaktóza-součást mléčného cukru
Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)
- sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
- maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je piv
- laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích
Druhou skupinu - složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen). Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé).
Toto členění sacharidů na „jednoduché“ a „složité“ cukry je důležité pro bližší pochopení proč „není cukr jako cukr“ v jiných článcích o sacharidech, např ve článku o roli sacharidů v životosprávě i při hubnutí.